Testcsapdák a hormon csapda

Középkorú hölgy március 3, 2020

A szervezet sejtjeinek és szerveinek működését, egy belső elválasztású (endokrin rendszer) hangolja össze. A belső elválasztású endokrin mirigyek hormon termelését a Hypothalamus szabályozza. A vérbe leadott hormonok, gátló vagy serkentő  impulzusokkal visszahatnak a hipofízisre és a hypothalamusra. Így megy végbe a pajzsmirigy, a mellékvesekéreg, ivarmirigyek működése.

Hormontermelő mirigyek: az agyalapi mirigy, mellékpajzsmirigy, mellékvese. A hasnyálmirigynek és az ivarmirigyeknek here, petefészek, a hormon termelésén kívül más feladata is van.

Szöveti hormonokat termelő sejtek és sejt csoportok: a gyomorban, bélben, vesékben és a köztiagyban található.

Hogyan hat ez a rendszer a személyiségünk és a hangulatunk változásaira?

A hormonok segítik életünk legfontosabb szakaszaiban a változást és a döntést. Amikor elpirulunk, vagy dühösek leszünk, zavarba jövünk, kiszárad a szánk, remegni kezd kezünk, lábunk, ilyenkor nem történik más, mint egészségesen működnek a hormonjaink.

Hormon befolyásolt gondolat?

A hormonok segítik a férfiak és nők közötti különbségek megjelenését.

Női nemi hormon: ösztrogén, tüszőhormon

Progeszteron: sárgatest hormon

Férfi nemi hormon: Tesztoszteron

Bár fontos tudni, hogy mindkét hormon mindkét nemben termelődik, de az adja a nemek közötti különbséget, hogy mennyi hormon termelődik nemenként.

Tesztoszteron: férfi nemi hormon, önbizalom

Ez a nemi hormon a férfiaknál a herében termelődik, a nőknél viszont a petefészekben és a mellékvesében termel minimális mennyiséget. Szükség van a haj, a szőrzet kialakulásához, csak a nőknél sokkal kisebb dózisban, mint a férfiaknál. A mutálás, a libidó, az izomtömeg kialakulásában, a jó közérzet, erekció képességének fenntartásában van szerepe.  Ezen kívül funkciókat lát el pl. a bőrben, izomzatban, a csontokban, a vesékben, a májban, a csontvelőben, a központi idegrendszerben.  Nem csak a nemi vágyat serkenti, hanem az agressziót is. Igen furcsának tűnik, de néha az agresszióra nagy szükségünk van, hiszen bizonyos fokig önvédelmi rendszerként működik. A tájékozódást, tanulást, ha nem is teljes mértékig, de befolyásolja, hogy képesek legyünk megjegyezni dolgokat. Segíti a koncentrálást, hogy figyelmünk ne kalandozzon el és összeszedett gondolataink legyenek. Az is nagyon fontos, hogy a magabiztosság, az önbizalom érzéséhez is a tesztoszteron hormon, persze megfelelő mennyiségben nélkülözhetetlen. Nem véletlen hogy a tájékozódás a férfiaknál jobban működik.

Ha a tesztoszteron túlsúlyba kerül, akkor a túlzott magabiztosság vagy agresszió lép fel. Legyen férfi vagy nő, drasztikus változások indulnak el a testben és lélekben.

Ösztrogénprogeszteron: a női nemi hormon és a szépség

Ha az egyensúly fenn áll az ösztrogén és a progeszteron között, akkor mi is egyensúlyban vagyunk. Az egyensúly a szépség a finom vonalak kirajzolódása, a nőiességünk mellett, az anyaság, a megtermékenyítés, a ciklusok szabályozása, a megtermékenyült petesejt beágyazódása, a szépség, a fiatalság a fő feladata. Az ösztrogén–progeszteron egyensúly megbomlása, komoly hangulatingadozást képes okozni, nem beszélve a többi problémáról.

1. Pajzsmirigy

A gége alatt a légcső jobb és bal oldalán található. A pajzsmirigy két hormonja a Trijód-tironin (T3) és a Tiroxin (T4). A szervezet energia háztartását szabályozza. Előállításukhoz jódra van szükség. A pajzsmirigy csökkent működése vagy túl működése, komoly elváltozásokat okoz. A pajzsmirigy hormon, szerepet játszik a szervezet anyagcsere szabályozásában, növekedésben, szexuális működésben és az agyi működésben. A pajzsmirigy működését az agyalapi mirigy szabályozza, ami pedig az agy hypothalamus irányítása alatt áll. 

Hízás, koleszterin és depresszió, fáradtság vagy álmatlanság.

Pajzsmirigy alulműködés esetén, napi 8-10 óra alvás után is fáradtak, enerváltak vagyunk.  Túlműködés esetén, ennek ellenkezője egész nap pörgés jellemzi. Súlyváltozások, hangulatingadozás jellemzi, depresszió pánik. Magas koleszterin, vagy túlműködés mellett alacsony koleszterin szint jelentkezhet.

Menstruáció és termékenységi probléma

A korábbinál erősebb, vagy elhúzódó menstruáció, pajzsmirigy alulműködést jelezhet. Ha ritkább a vérzés, akkor túlműködést jelölhet.

Bélpanaszok

Hasmenés és irritábilis bél szindróma, pajzsmirigy túlműködést jelezhet, székrekedésnél alulműködés lehet.

Haj és bőr problémák

Több féle tünet is lehetséges. Gyakori panasz a túl, vagy az alulműködésnél a hajhullás, szárazzá, töredezetté válás. A bőr is lehet szárazabb, töredezettebb.

Izom és ízületi fájdalmak:

Izom és ízületi fájdalmak mellett, pajzsmirigy betegségre utalhatnak, az úgy nevezet kéztőalagút szindróma tünetei is, középső ujj időközönként fellépő zsibbadása.

Pajzsmirigy táplálkozás ha már diagnosztizálva van.

Speciális étrend követése amely sok kellemetlen tünetet megszüntethet. A legtöbben jód hiányban szenvednek, szenvedünk ennek a legjobb forrása az alga aminek magas a természetes jód tartalma.

Szelén: A T3 hormon megfelelő működéséért felel. szelént tartalmazó ételek: tengeri sügér, tonhal, máj, tonhal, rákfélék, és a brazil dió.

Cink,Réz, Vas: Ezek nyomelemek amikre igen nagy szükség van a szervezetnek , pl: borjúmáj, gomba,petrezselyem gyökér, spenót.

Omega-3 zsírsavak.: ezek esszenciális  zsírsavak javítják a pajzsmirigy működését.Pl: szardínia, lenmag, lazac fogyasztásával javulhat.

Kókuszolaj : segíti a szervezet anyagcsere folyamatait és akár a fogyást is. A kókuszolaj a pajzsmirigy alulműködésben szenvedőknél  kifejezetten ajánlatos.

Vitaminok: B–vitaminokban gazdag ételek fogyasztása ajánlott, sertéshús, zöld levelű zöldségek, tojás, hüvelyesek.

Kerülendő ételek:

Aszpartám: mesterséges édesítőként tilos használni. Pajzsmirigygyulladáshoz vezethet.

Szója: izoflavonokat tartalmaz, ami meggátolja a pajzsmirigy jódfelvevő képességét.

Glutén: A szójához hasonlóan káros hatásokkal bír. A szervezet autóimmun reakcióját is kiválthatja.

A Betegség kezelése  Endokrinológus szakember dolga, de a működési zavarok csökkentésére hatékony segítséget nyújthat a biorezonancia.

Blogbejegyzéseim megtalálhatóak a https://csakanoknekmagazin.hu/szakertonk-kovacsne-mayer-judit/ online magazinban is.