Metabolic Typing

Az emberek anyagcsere alapján kategóriákba való osztását metabolic typing az amerikai Williem l. Wolcott fejlesztette ki. Módszere azon alapszik, hogy a táplálkozás erős befolyást gyakorolt anyagcserénkre. Wolcott abból indult ki, hogy minden embernek szüksége van valamennyi tápanyagra. Ezek arányát azonban genetikai adottságok alapján kell mérlegelni. Régi bölcsesség, hogy ami az egyik embernek táplálék, a mási embernek méreg. Egyre többet foglalkozunk azzal, hogy megfogalmazzuk a test lélek fogalmát: hogy milyen csillag alatt születtünk, hogy mennyire vagyunk kiegyensúlyozottak, hogy milyen a személyiségünk. De a táplálkozásunkra már nem figyelünk, csak általánosságban fogyni akarunk. Azt gondoljuk, hogy minden táplálkozási rendszer ugyan olyan jó nekünk, mint az időseknek, babáknak, sportolóknak stb… A metabolic typing 4 faktor alapján határozza meg az anyagcsere típusokat.

Táplálkozási típus: fehérje vagy szénhidrát   hormon típus: mitől hízunk, hova hízunk, miket kívánunk.

Autonóm idegrendszeremésztőrendszer
Szimpatikus paraszimpatikusegyensúly típus- (V. tip)
Egyensúlytípusgliko tip. (fehérje) / Beta tip.(szénhid.)

Ez a 4 faktor adja meg mindenkinek az anyagcsere típusát.

  • Idegrendszer: szimpatikus- paraszimpatikus
  • Sejtanyagcsere: sebesség: gyors-lassú
  • hormon: jellemzők megmutatja melyik étel típus
  • vércsoport
HormonrendszerVércsoport
PajzsmirigyA
Mellékvese0
AgyalapiB
PetefészekAB

Hosszú távú eredmények:

megelőzi, illetve visszafordítja a degeneratív betegségeket, erősíti az immunrendszert, optimalizálja a vércukorszintet, növeli az anyagcsere sebességét, csökkenti a zsír lerakódást, beállítja az optimális testsúlyt.